Tasarruflu Lambalar Zararlı mı?

 

Sunday Express' in haberinde; enerji tasarruflu kullanılan ampullerin toksik etkilerine ilişkin endişelerin hızla arttığına dikkat çekilmektedir. Çok sayıda insanda yeni stil ampullerden yayılan UV ışığa maruz kaldıktan sonra cilt problemlerinin ortaya çıktığı doktorlar tarafından söylenmektedir. Özellikle de ampullerin içinde bulunan ve kırılma anında havaya bulaşan civa tozunun insan sağlığı için olağanüstü tehlikeli bir ortam oluşturduğu belirtilmektedir. Yüksek seviyedeki civa maruziyeti ile kaşıntı, yanma, deri iltihabı, böbrek problemleri ve uykusuzluk gibi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Hükümet tarafından çıkarılmış alarm kılavuzlarında insanlar, düşük enerjili ampullerin kırıldığı anda ivedilikle odayı terk etmeleri konusunda uyarılmaktadırlar. DEFRA ( Department for Environment Food and Rural Affairs) web sayfasında yer alan uyarılar şu şekildedir:

Enerji tasarruflu kullanılan ampullerin kırıldığı anda

  • Oda ivedilikle terk edilmeli, en az 15 dakika süre ile oda havalandırılmalı,

  • Temizlerken havaya bulaşma ve solunma riskine karşın elektrikli süpürge kullanılmamalı, kırıkların yalıtkan elastik eldiven kullanılarak temizlenmeli,

  • Civarında kontamine olabilecek ya da geri dönüşümlü maddeler için güvenli olan alanların oluşturulması için birikintinin iyice temizlenmesine dikkat edilmeli,


Portsmouth Üniversitesi Yeryüzü ve Çevre Bilimleri Bölümü' nden Dr. Michelle Bloor, Katı atık sahasına gönderilen binlerce kompakt florasan lambaların problem çıkarabileceği konusunda uyarmaktadır. En büyük endişeler, bu sahalardaki civa sızıntısının gıda zincirine katılması riski. Kırılmamış ampullerde civa sızıntısı gerçekleşmeyebilir ancak kırılan ampuller ile insan kontağının engellenmesinin gerekliliğini vurgulanmaktadır.


Wrap geri dönüşüm grubundan Gerard Fisher ise Civanın zararlı bir madde olduğu, kullanıcıların dikkatli olması gerektiği ve Migren, Epilepsi, Egzama gibi cilt hastalıklarına neden olduğu konusundaki korkuların arttığı konusunda bilgi vermektedir.
 

Dermatoloji uzmanı Dr. Robert Sarkany ise florasan ışıklara maruziyet ve gelişen reaksiyonların iyi anlaşılmamış olmasına rağmen maruziyet sonrasında deri alerji problemleri yaşayan hastaların mevcut olduğunu belirtmektedir. Hastaların ortak semptomları: deride şiddetli sızı, yanma, kaşıntının yanı sıra kırmızı lekelerin ortaya çıkmasıdır.

background image